Fina ananasringar

En allmänt vedertagen metod för specialkost i storkök vid är att använda silikonformar. I dagens storkök använder man vanligen former som kuber, koner, cylindrar och kupoler. Men det är sällan storkök använder sig av former som efterliknar det livsmedel man ska servera. Varför man inte använder sådana former beror helt enkelt på utbud, det finns få varudistributörer som gör den typen av former.

Som ett sidospår under projektet Framtidens mål utformades en silikonform till en konserverad ananasring. För att ta reda på hur väl den uppfyllde sin uppgift gjordes ett mindre sensoriskt test på Kungshults vårdboende.

Syftet med det sensoriska testet var att få en uppfattning om vad matgästerna ansåg om den geleade ananasringen (utseende, konsistens, smak) samt hur väl prototypen fungerade i storköksmiljön.

Resultatet visar att de boende tyckte att den “geleade ananasen” var väldigt lik originalet. Sammantaget var alla boende överens om likheten i utseende men det rådde delade meningar om smaken. Vissa upplevde att den geleade ananasen behövde mer sötma medan andra var nöjda med smaken.

Det fanns vissa svårigheter med att arbeta med prototypen i storköksmiljö, dels då det var för få formar för produktionen, samt att formen sprack i kanterna under pågående produktion. Trots svårigheter med ananasprototypen finns det en framtidstro om att produkten kommer kunna implementeras i flera storkök. Kanske kan denna prototyp hjälpa till med igenkänningen av maträtter och att öka matlusten hos en individ med tugg- och sväljsvårigheter. Något som i det långa loppet kan minska risken för undernäring hos äldre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *